zaterdag 11 december 2010

CW 24-11-2010 VIBA-expo in s-Hertogenbosch



Deze week hebben we de VIBA-expo in de Gruyterfabriek in 's-Hertogenbosch. De VIBA-expo is een permanente expositie van ecologisch getoetste bouwproducten, water- en energiebesparende installaties en dienstverlenende bedrijven. Een erg interessante expositie waarin ons verschillende manieren van duurzaam bouwen werd uitgelegd.

Duurzaam bouwen hoefd niet saai te zijn.








CW 17-11-2010 Afvalverwerking in Duiven



Deze culturele woensdag hebben we doorgebracht in Duiven, een plaatsje in Gelderland waar een grote stinkende afvalverwerkingsfabriek staat. Een fabriek waarn iet alleen afval verwerkt word, maar waar ook energie word opgewekt.






Afval is niet alleen afval, alles wat verbrand kan worden kan meehelpen aan het opwekken van energie, en groen afval kan gecomposteerd worden waardoor het weer in de landbouw gebruikt kan worden.
 



En we gingen allemaal met stinkende kleding weer naar huis.


CW 10-11-2010 Filmpjes op school



Deze culturele woensdag was anders dan alle andere, toen ik op de trein zat te wachten kreeg ik een smsje, we moesten naar school komen want de plannen waren veranderd.

We hebben erg mooie indrukwekkende films gekeken en thee gedronken omdat we het koud hadden.

Na de films en de thee moesten we in groepjes bedenken wat ons statement was in duurzaakheid, hoe wij duurzaamheid zien en hoe wat dat duidelijk kunnen maken aan de wereld.


Statement in duurzaamheid van ons groepje:  
Energie en materiaal:
  • Hoe gebruiken we materialen, wat zijn de materialen die we gebruiken en gebruiken we ze efficient.
  • Embodied energy
  • Recycling en hergebruik
  • Vermindering van onze energie consumptie
  • Vermindering van materiaal gebruik

Natuur:
  • Het effect op de natuur, hoe kunnen we dit verminderen
  • Kijken naar de processen in de natuur voor inspiratie, gebruik deze en zorg voor geen verspilling

Proces:
  • Hoe produceren we producten, hoe groot is het effect op het milieu.
  • Embodied energy, de energie die nodig is om een product te maken en in de winkel te krijgen.
  • Denken aan het hele proces/levens cyclus

Groot schalig:
  • Verder kijken dan je neus lang is, we moeten denken aan onze toekomst en wat onze handeling doen met de toekomst.
  • Kleine beetjes helpen, een beter milieu begint bij jezelf. 
  •  
Dit moeten op de laatste culturele woensdag vormen tot een filmpje!

zondag 14 november 2010

CW 03-11-2010 Heerenveen



Op deze mooie maar winderige herfstdag gingen we naar Heerenveen. In Heerenveen hebben we museum Belvédère bekeken en vanuit daar hebben we ongeveer een uurtje gelopen daarna de Ecokathedraal.






Om eerlijk te zijn vond ik de architectuur van het museum vele male interessanter dan de inhoud. De zwarte natuurstenen gevel valt bijna weg in het landschap. Het glazen restaurant zorgt ervoor dat je een erg mooi  (panorama) uitzicht hebt op het landgoed oranjewoud. De ontwerper van het gebouw is Eerde Schippers.




Na het museum liepen we in groepjes naar de volgende lokatie, het was de bedoeling dat we een half uur stil waren tijdens het lopen en nadachten over de snelheid en traagheid van de tijd. Het stil zijn lukte wel, maar het nadenken over de snelheid en traagheid van de tijd niet, ik werd afgeleid door het mooie herfstlandschap en was veel drukker bezig met kijken en mooie foto's maken dat er van nadenken niet veel terecht kwam. De natuur in friesland is zo anders dan in de randstad. Rust is echt rust en stilte is ook echt stilte.





De ecokathedraal is een gestapeld bouwwerk van restmateriaal van stratenmakers, zoals stoeptegels, klinkers, betonnen paaltjes en stoepranden. Dit materiaal is vanaf 1982 door Louis Le Roy geordend tot een complex bouwwerk, waarin ook de natuur een evengroot aandeel heeft. Als je dieper de ecokathedraal in loop zie je duidelijk de invloed van tijd op de bouwwerken van Louis Le Roy. Wat mij aanspreek aan de ecokathedraal is dat hij dit helemaal alleen heeft gedaan en daar al bijna 30 jaar mee bezig is.


CW 27-10-2010 Hergebruik

Op deze eerste culturele woensdag van het tweede blok gaat over hergebruik. Voor deze les moesten we een week lang afval verzamelen en meenemen.

Na de lezing over duurzaamheid kregen we de opdracht ons afval te ordenen op een manier die iets verteld over jezelf.






Dit was mijn afval en mijn manier van ordenen; netjes gesorteerd en zo klein mogelijk. Recht - toe - recht - aan! Kleine dingetjes weggestopt.

Na deze opdracht moesten we alle afval op één hoop gooien en onszelf in groepjes verdelen. Met dit groepje moesten we een thema kiezen waarop we de grote afvalberg weer gingen sorteren. Mijn groepjes koos dopjes waar we daarna een lampenkap mee hebben gemaakt. Deze hangt momenteel nogsteeds in de kantine.








zondag 17 oktober 2010

CW 13-10-2010 Ervaring

Op deze zesde en laatste culturele woensdag van het eerste blok bleven we in Utrecht. We kregen de opdracht om een woord uit te beelden door middel van een foto, film, performance etc. en een plaats waar we dat moesten doen.

Mijn groepje kreeg het woord ervaring en we moesten naar Leidscherijn, maar eerst hebben we op school gebrainstormd.
Ervaring is kennis hebben van de gebruikelijke gang van zaken, verkregen door observatie en betrokkenheid bij bepaalde processen of toestanden. Het begrip "ervaring" is haast synoniem met "inzicht", "know how" en "weten". Een persoon met een aanzienlijke ervaring op een bepaald gebied wordt wel een "expert" genoemd, en zijn ervaring "expertise".

Ons eerste idee was dat iemand op een weg loop en steeds spullen opraapt en mee neemt, hiermee wilde we laten zien dat iemand ervaring opdoet in zijn leven, maar dit was niet interessant genoeg. We hebben het idee wat uitgebreid en er een filmpje van gemaakt. 






Dit was het nog niet helemaal, er gebeurde niet genoeg. Toch zijn we naar Leidscherijn gegaan en daar hebben we een locatie uit gekozen. Voor het einde van het filmpje een mooie lange weg met een rij bomen (een beetje cliché maar wel erg mooi) op locatie kregen we nog een aantal ideeën en uiteindelijk waren we erg tevreden op het resultaat!



zaterdag 16 oktober 2010

CW 06-10-2010 Bezoek Amsterdam

Deze culturele woensdag moesten we naar Amsterdam om het Stedelijk museumde nieuwe kerk op de dam en het Beeldhalwerk bezoeken.

We moesten op eigen houtje de opdrachten doen, dus veel te vroeg in de ochtend met een veel te zware tas ging in naar Amsterdam zodat ik daarna nog kon werken op school.

Na eerst naar het verkeerde museum te zijn gelopen kwamen we toch aan bij het stedelijk museum.

Er waren twee interessante tentoonstellingen die we hebben bezocht."Taking place" en "Monumentalisme".

De nieuwe ingang vind ik niet passen bij het oude gebouw, dit wil niet zeggen dat ik de nieuwe ingang niet mooi vind, maar ik vind de stijlen niet bij elkaar passen. “Klassiek” en “modern” kunnen erg mooi bij elkaar combineren maar dat vind ik hier niet het geval. Ik denk wel dat het een extra stimulans is om naar binnen te gaan, het is opvallend en zit aan de kant van het museumplein waardoor je vanaf het museumplein direct toegang krijgt tot het museum.

Door de moderne ingang word wel duidelijk dat het stedelijk museum niet zo oudbollig is al iedereen denk, het legt de nadruk op de moderne exposities wat ik wel een toevoeging vind.






Na het stedelijk museum zijn we met de tram naar de nieuwe kerk op de dam gegaan.

Vlak nadat ik het werk van Krein de Koning had beklommen kreeg ik het gevoel van -is dit het?- Maar toen ik beter keek vond ik het toch wel interessant, door kleine gekleurde ruimtes en de openingen kon je de kerk vanuit een heel ander oogpunt bekijken, erg mooi.

Wat ik ook erg interessant vond was dat je een kerk zo op een hele andere manier bekijkt, je ziet dingen die je vanaf de vloer nooit zou zien (bijvoorbeeld een verwarming installatie op het dak van een houten ruimte), je ziet houtsnijwerken van dichtbij die je normaal nooit van zo dichtbij zou zien. Maar ik ervoer de kerk niet echt meer als een kerk, het was niet meer zo groots, wat opzich best zonde is!

Toen ik weer met beide benen op de grond stond voelde ik me heel erg klein, de kerk was weer groot, ondanks de stelling die was opgesteld.




Terug naar het station en dan met het pondje naar de overkant van het ij, na een tijdje zoeken hadden we het beeldhalwerk gevonden.

We hebben eerste de maquettes bekeken waar een aantal hele mooie tussen zaten, en daarna de kunst tentoonstelling.

Ik denk dat ze met deze tentoonstelling willen vertellen dat je met heel veel “kleine” onderdelen een heel mooi en indrukwekkend geheeld kunt creëren, maar dat je wel ook goed naar de losse kleinere onderdelen moet kijken, dat het samen een mooi geheel is wil niet zeggen dat alles bij elkaar hoort en hetzelfde wil vertellen. Iedereen is anders en heeft zijn eigen verhaal, maar we leven wel samen in één land!




  

Ik denk dat ik het zelf nooit zo groots zou durven aanpakken, maar is het is goed zoals het nu is!


CW 22-09-2010 Bezoek Rotterdam

Op deze derde culturele woensdag van dit lesjaar zijn we naar Rotterdam geweest voor het Boijmans van beuningen museum, de tentoonstelling van Joep van Lieshout en voor de winkel SCRAP

Op onze weg naar het Booijmans van beuningen museum zijn we langs kunstwerken van verschillende buitenlandse kunstenaars gelopen.




In het Boijmans museum zijn de kantine en het toilet ontworpen door de ontwerper Joep van Lieshout, waar we later op de dag de tentoonstelling van hebben bezocht. Leuk om een keer gezien te hebben.

De garderobe is ontworpen door Wieki Somers, erg indrukwekkend en bijzonder om te zien.








Na het bezoek aan het Boijmans zijn we met de boot naar de tentoonstelling van Joep van Lieshout gegaan. Dit was een bijzondere maar soms ook best lugubere tentoonstelling. Merkwaardig is ook een goed woord ervoor. Ik vroeg vaak af wat voor gedachten Joep had bij het maken van zijn kunst.








Als laatste zijn we naar de winkel SCRAP, een winkel waar allerlei 2e hands materialen te koop zijn voor erg weinig. Handig om te weten dat zo'n winkel bestaat, ik zal het onthouden!