maandag 3 januari 2011

CW Gemiste les, Leidschenveen-Ypenburg

In het eerste blok had ik een les gemist, dus deze moest ik inhalen. Met Wim Marseille had ik afgesproken dat ik zelf een opdracht mocht bedenken.

Tijdens de culturele woensdag in 's Hertogenbosch had ik een duurzaam project gezien van EGM architecten, dit was het stadsdeelkantoor in Leidschenveen-Ypenburg (Den Haag). Na een beetje zoeken op internet kwam ik er achter dat ook de omliggende wijk 'De Caaien' (Ypenburg) duurzaam gebouwd is en dat Dura-Vermeer het eerste BREEAM-NL certificaat voor deze wijk heeft gekregen.







Dit leek me beide erg interessant dus ik ging op pad, ik was van plan om bij het stadsdeelkantoor naar binnen te gaan om te vragen of ik rond mocht kijken, of dat er iemand was die mij daarbij zou kunnen begeleiden en uitleg kon geven. Jammergenoeg was er niemand die mij kon begeleiden en mocht ik ook niet alleen rondkijken. Een teleurstelling.

Maar mijn culturele dag bestond uit nog een deel, dus ik had nog een kans. Ik wilde de wijk ook gaan bekijken. Ik vroeg om af of het in de wijk zichtbaar is dat het duurzaam gebouwd is, en ik wilde bij huizen aanbellen om te vragen of ze mij konden vertellen wat er zo duurzaam is aan hun huis.








De wijk was echter compleet uitgestorven, meer dan de helft van de woningen stond nog leeg, en bij de woningen die wel bewoond leken was er niemand thuis. Bij één woning werd wel open gedaan, maar er was geen tijd om me te woord te staan. Erg jammer.

Ik heb rond gelopen en de wijk goed bekeken maar ik kon geen tekenen van duurzaamheid ontdekken, dus besloot ik thuis op te zoeken wat er dan duurzaam is aan de wijk

Na dit mislukte bezoek aan Leidschenveen-Ypenburg ging ik weer naar huis.


Gevonden informatie:

Stadsdeelkantoor:

De Caaien:


zaterdag 1 januari 2011

CW 01-12-2010 Statement duurzaamheid

Op deze laatste culturele woensdag moesten we onze filmpjes gaan maken. Een aantal lessen geleden hadden we bedacht wat belangrijk voor ons was. 

Dat waren deze punten:

Energie en materiaal:
  • Hoe gebruiken we materialen, wat zijn de materialen die we gebruiken en gebruiken we ze efficient.
  • Embodied energy
  • Recycling en hergebruik
  • Vermindering van onze energie consumptie
  • Vermindering van materiaal gebruik

Natuur:
  • Het effect op de natuur, hoe kunnen we dit verminderen
  • Kijken naar de processen in de natuur voor inspiratie, gebruik deze en zorg voor geen verspilling

Proces:
  • Hoe produceren we producten, hoe groot is het effect op het milieu.
  • Embodied energy, de energie die nodig is om een product te maken en in de winkel te krijgen.
  • Denken aan het hele proces/levens cyclus

Groot schalig:
  • Verder kijken dan je neus lang is, we moeten denken aan onze toekomst en wat onze handeling doen met de toekomst.
  • Kleine beetjes helpen, een beter milieu begint bij jezelf.

We hadden besloten dat ons filmpje moest gaan over Embodied energy van eten, we willen mensen duidelijk maken dat hun eten niet zomaar op je bord terecht komt, dat daar heel veel werk, energie en vervuiling bij komt kijken.