De laatste opdracht van dit blok was de
Trajectum Lumen, een lichtroute in utrecht, te lopen.
Trajectum Lumen is een theatrale lichtkunstroute door de
historische binnenstad van Utrecht. Trajectum Lumen schildert een kunstwerk van licht. Het is een mix tussen
de verbeelding van wonderen met hedendaagse techniek. Daardoor ontstaat
een indrukwekkend en tegelijk duurzaam decor voor bijzondere
gebeurtenissen.
Er waren een aantal hele interessante kunstwerken, maar ook een aantal kunstwerken die mijn aandacht niet vast konden houden.
Hier een aantal foto's van de kunstwerken die mijn aandacht wel vast konden houden:
Via de ingang op de ganzenmarkt voert een tunnel je naar de werven van de Oudegracht. In vroegere tijden rolden door deze donkere doorgang paardenkarren naar de werf, waarmet de stafskraan schepen werden geladen en gelost. Met een ingenieuze installatie transformeerde duurzaam kunstenaar Erik Groen de duistere gang in een licht- en schaduwspel met het verleden.
Dit kunstwerk kon mijn aandacht vasthouden omdat er zo verschrikkelijk veel te zien was in de tunnel overal waar je keek zag je weer een andere kleur, kleurcombinatie of schaduw.
De oudegracht loopt als een rode draag door de binnenstad en zijn geschiedenis. Op een aantal punten kruis je op Trajectum Lumen deze belangrijke ader van water. Licht arhitectect Har Hollands brengt meerdere bruggen tot leven met intregerende lichtprojecties.
Deze kunswerken vond ik erg interessant door alle mooie weerspiegelingen in het water.
Ik was heel benieuwd naar het lichtkunstwerk bij de Janskerk, we hebben daar een tijdje staan wachten totdat het 20:00 werd, want er zou iets gebeuren om alle halve en hele uren. Maar er gebeurde helemaal niets. Erg jammer.
De nissen aan de Drift, daar vlak naast de Janskerk. Jarenlang kon je hier ongezien urineren, ook in het nachtelijke uur. Tegenwoordig zorgen studenten Kunst, Media & Technologie van de HKU.
Er kwamen een paar erg mooie beelden voorbij geflitst, maar die waren ook zo weer weg. Om ze nog een keer te kunnen bewonderen bleef je staan wachten totdat ze weer voorbij kwamen, en zo zag je ook de rest van dit werk aan je voorbij gaan.
Water is altijd belangrijk geweest voor Utrecht. Het begrensde expansiedrift van de Romeinen, bracht rijkdom naar de stad en gaf haar met de grachten karakter. Maar ooit was ook de Kromme Nieuwegracht een stroompje waar een wasje in werd gedaan of waar een koe haar dorst leste. Kunstenaar Paul Baartmans gebruikt licht en inventieg geplaatste spiegels om je stil te laten staan bij de tijdloosheid van deze versteende plek.
Net als de Janskerk, kun je aan de Pieterskerk de dynamische stadsgeschiedenis aflezen. Als je tenminste weer waar je moet kijken, en daarbij word je geholpen door de lichtontwerpers van Grontmij. Met verschillende illumintatie verleidt het licht je om de diverse lagen te ontdekken van deze romaanse kerk met oorsprong in de 11e eeuw.
Onder de stenen van het Domplein rust de oorsprong van Utrecht. Tweeduizend jaar geleden bewaakte hier soldaten de noordgrens van het Romeinse rijk in de castellum Trajectum. Ontdek de vroegere ligging van de muren van deze legerbasis in de mysterieuze projecties die tijdens de avonduren ieder kwartier rondom het Domplein de lichtende nevel van het verleden verspreiden.
Een erg mooi, bijna spookachtig lichtkunstwerk. Het hield mijn aandacht vast omdat ik steeds weer nieuwe dingen zag waar het groene licht op viel en die zo erg interessant verlicht werden.
Beelden kunstenaar Gabriel Lester ontwierp een magische verbinding tussen de oudste parochiekerk van Utrecht en het omliggende plein. Spelend met licht toveren twee lichtsculpturen een illusie van glas-in-lood tevoorschijn.
Het leek wel een glas-in-lood raam op de straat, of een uiteen gevallen regenboog. Erg mooi al die kleuren!
Opzich een mooie tour door Utrecht, je komt op plekken waar je niet iedere dag komt. Jammergenoeg blijken we de binnenkant van de Willibrordskerk gemist te hebben en was er niets te zien bij de Janskerk.
Wel een mooie afsluiter van deze reekst Culturele woensdagen!