vrijdag 6 mei 2011

CW 27-04-2011 Flevoland

Opzoek naar maat en schaal in de winderige flevoland. Met z'n alle in een bus omdat het met het openbaar vervoer bijna onmogelijk is.

Flevoland de twaalfde en jongste provincie van Nederland, bestaande uit de Noordoostpolder, Oostelijk en Zuidelijk Flevoland, alle ontstaan door drooglegging van delen van de voormalige Zuiderzee. Een onderschatte provincie, met een tal van interessante kunstwerken in een aantal hoekjes weg gestopt.

De Groene Kathedraal van Marinus Boezem

Een kunstig stukje bomen planten, ik kreeg het gevoel alsof ik heel klein was, net alsin een echte kathedraal. Een mooi concept!





_______________________________________________

Sea level van Richard Serra

De herinnering dat Zeewolde en Flevoland (en half nederland) onder de zeespiegel ligt. Dat het ooit zee was. Als je er langs loopt kun je zien of je onder of boven de zeespiegel loop. Ik liep er langs en ik voelde me groeien, het leek net alsof ik steeds groter werd.





_______________________________________________

Aardzee van Piet Slegers

Nog een verwijzing naar de vroegere zee! De achterliggende gedachte was van Piet Slegters was een onderbreking te creëren van de eentonigheid van het polderlandschap. Het doet denken aan een gestolde beweging van een voormalig wateroppervlak. Ik ervaarde het park niet echt toen ik er doorheen liep, ik begon het pas te begrijpen toen ik op één van de heuvels was geklommen en meer van het park kon bekijken.






_______________________________________________

Observatorium van Robert Morris

Het 'Observatorium' is bedoeld om de mens de ritmes van dag en nacht en de wisseling van vier jaargetijden bewust te laten meemaken. Het werk is sterk geïnspireerd op oude steenformaties zoals Stonehenge, waar eveneens de wisseling van seizoenen werd gevierd. Het Observatorium is klok, kalender en tempel tegelijk. 

Ik vond het een vreemd kunstwerk op een vreemde plek, zo dicht bij de weg. Ik kreeg er wel een bijzonder gevoel, ik weet niet waarom. Ik had er nog graag eens willen lopen zonder de grote groep.

 







_______________________________________________

Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind

Een kunstwerk dat bestaat uit meer dan alleen een beeld. De omgeving hoorde er ook bij ookal zag niet iedereen dat. Het was ook niet heel duidelijk omdat de natuur het enigzins overwoekerde.

Toen wij de omgeving gingen bekijken kwamen tot de conclusie dat Daniel Libeskind één ding niet heel handig had ontworpen. Als je het pad volgde dan was het niet meer mogelijk om in een rechte lijn (of uberhaupt over een pad) naar het kunstwerk te lopen. Je moest helemaal terug naar het begin en dan over het gras. Niet heel erg handig.


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten